Ifølge FN vil befolkningsveksten i verden kreve en økt matproduksjon på om lag 60% innen 2050.
I dag er landbruket hovedårsaken til 80% av den globale avskogingen, 70% av ferskvannsforbruket og forårsaker rundt 25% av klimagassutslippene.
Bortimot en tredjedel av all mat som produseres i verden i dag går enten tapt eller kastes og dette utgjør alene 10% av de nevnte klimagassutslippene.
Derfor har norske myndigheter som mål om å halvere matsvinnet i hele verdikjeden innen 2030. Dette legger imidlertid stort press på matprodusentene da mange av dagens produksjons- og distribusjonsmetoder er utdaterte og ineffektive.
Dagens produksjon foregår enten på åkere, med stort vann- og gjødselbehov, eller i store veksthus der ressurser sløses og produksjonen er lite bærekraftig. I mange veksthus brennes fossil naturgass for å gi varme og CO2 for økt plantevekst. Dette resulterer i at overskuddsvarme og fuktighet luftes ut gjennom luker i taket. I tillegg til unødvendig ressursbruk og klimagassutslipp, sniker nå skadedyr seg inn og det blir som regel behov for kjemisk plantevern.
Norsk sjømat er kjent verden rundt, og sjømatsektoren er en omfattende og viktig del av norsk økonomi. Sektoren har vind i seilene, og videre vekst spås, noe som er vel og bra, men det medfører også utfordringer og stort samfunnsansvar.
I følge Nærings- og fiskeridepartementet er estimert mengde matsvinn i sjømatindustrien i 2020 12400 tonn. Pelagisk sektor stod for 40 % av matsvinnet, etterfulgt av laks og ørret (31 %), hvitfisk (21 %) og fiskemat (8 %). Å redusere matsvinn er et av hovedfokusområdene for bærekraft både globalt og i EU.
Oppdrett av laks og ørret i industriell skala er en relativt sett ny måte å produsere mat på, og kom ikke til Norge før 1970-tallet. Til tross for den store suksessen, er oppdrett forbundet med omfattende utfordringer som sykdom, lakselus, rømning, overfôring og opphoping av slam. I tillegg er dagens oppdrett svært ressurskrevende og miljøpåvirkningen er betydelig.
For laks og ørret er det filet som er definert som spiselig del. Restråstoffet som skinn, hode, rygg og innvoller (ensilasje) fra produksjonen blir primært eksportert til utlandet i stedet for å bli benyttet som ressurs i Norge. Fiskeslammet er også en lite utnyttet ressurs, og er vanligvis sett på som en avfallskostnad.
Vi har stort fokus på bærekraftig og sikker produksjon med sirkulærøkonomi som vårt altomfattende og særegne kjennetegn.
Det hele starter med å utnytte nedlagte gartnerier der mye nødvendig infrastruktur allerede er tilrettelagt. Dette hindrer også unødvendig nedbygging av matjord.
Videre handler driften om å utnytte enhver ressurs til det maksimale, uten sløsing eller generering av avfall. Dette foregår på flere måter og i alle nivåer. Færre usikkerhetsmomenter gjennom blant annet energigjenvinning og egen strømproduksjon er noen av gevinstene fra vår drift. Hovedelementene er illustrert i vår energisirkel.
«Farming as a Service» kombinert med vårt kundeprogram, SirkulærVerdiAvtalen©, er nøkkelen til hvordan vi skal ta med våre kunder inn i fremtiden og inn i den sirkulære sfære.
Resultatet er trygg og kortreist mat med mer smak, høyere næringsinnhold og lengre holdbarhet. Produsert uavhengig av sesong og med stor gevinst for våre kunder.
Akvaponi er ingen ny ting. Det er et biologisk system satt i spill, og som lar naturlige prosesser utføre magi, akkurat som i et fjellvann.
«Akva» betyr vann og «poni» arbeid – altså «vann i arbeid»
Kort fortalt vil oppdrett av fisk sørge for næringsrikt vann der friske salater og bær kan dyrkes vertikalt året rundt, uten kunstgjødsel.
Vi vil drive akvaponi innendørs, i et kontrollert miljø, og unngår dermed mange utfordringer som tradisjonell matproduksjon møter på.
Planter og fisk lever i en symbiose. Trives fisken, så trives plantene. Et lukket system fjerner behovet for kjemiske plantevernmidler som ellers ville skadet fisken - som nå blir en garantist for ren mat.
Resultatet er ingen importerte skadedyr, ingen bruk av insektmidler, ingen ugressmidler, ingen medisinering av fisken og ingen lakselus.
Akvaponi gir økt velferd og bedret helse til planter, dyr og mennesker.
I tillegg er akvaponi en veldig ressurseffektiv form for matproduksjon. Så lite som ca. 1kg fiskefôr blir i prinsippet til 1kg ørret og opptil 9kg salat.
Som en helintegrert modul i vårt system, vil vi drive en spesialutviklet biogassgenerator. Her produseres biogass og biogjødsel. Fangst av karbondioksid fra denne prosessen blir en bidragsyter til raskere planteproduksjon, samt hindrer CO2 fra produksjonen i å nå atmosfæren.
Kombinasjonen av kugjødsel, biomasse fra grønnsaksproduksjon og fiskeslo gir et fantastisk grunnlag for biogassproduksjon. Innblanding av ca. 15-20% slakteavfall fra fisk kan øke metanutbyttet med 100%.
I tillegg, ved å benytte overskuddsvarme fra LED-lysene i veksthuset vil effektiviteten på denne prosessen kunne femdobles.
Ut av systemet kommer 98% ren metangass, som forsyner oss med egenprodusert strøm. Biogjødsel i flere former selges til bønder og gir dem klimanøytral gjødsel til tradisjonelle dyrkingsmåter. I tillegg selges gjødselen i andre varianter til bedrifts- og privatmarkedet.
Norge er et land med et stort antall landbrukseiendommer, noe vi ønsker å dra nytte av gjennom nytenking, gjenbruk og omstilling.
Energipriser og ineffektiv drift har ført til ulønnsomme gartnerier og dermed mange nedlagte anlegg rundt om i landet. Vi skal benytte slik gartnerier med tilhørende infrastruktur og områderegulering når vi bygger våre anlegg. I dag brukes disse ofte til lovstridig og uregulert lagring av båter, biler og annet ikke-landbruksrelatert utstyr. Vi skal hjelpe grunneiere med å igjen ta i bruk landbrukseiendommer som i veldig mange tilfeller står brakk.
Vår forretningsmodell hindrer nedbygging av matjord, og tvert imot fører vår vertikale dyrking til at kapasiteten til det samme arealet kan tredobles.
På denne måten kan vi holde både byene og distriktene fri for nye, massive anlegg som ødelegger natur og annet verdifullt areal.
For å videreføre vårt bærekraftsperspektiv, så gir vi oss ikke ved produksjonen. Vi skal også tilnærme oss markedet på en helt ny og sirkulær måte. Derfor er vår markedstilnærming tjenestebasert.
Det vil si at vi "låner ut" våre matvarer til kunden, som kun betaler for det de bruker av bestillingen, ikke for eventuelt overskudd som leveres tilbake. Returproduktet benytter vi i sirkulærdriften vår igjen.
Farming as a Service er fremtidens produksjons-, salgs- og distribusjonsmetode av ferskvarer. Her blir produktene en del av en helhetlig tjeneste, som bidrar til å skape et godt samarbeid og bygge en solid bro mellom produsent og kunde.
Overgangen til en tjenestebasert tilnærming legger til rette for skreddersydde løsninger som lar produsent og kunde bekjempe etablerte problemer. Overbestilling, kort holdbarhet, matsvinn, dårlig kvalitet og unødvendig høye kostnader håndteres gjennom denne tilnærmingen. Redusert risiko ved håndtering av ferskvarer - gjennom hele verdikjeden.
Samtidig vil produktivitet og kvalitet økes.
Vi tilbyr Farming as a Service gjennom vår SirkulærVerdiAvtale©.
Som en del av Farming as a Service og vårt verdiløfte, har vi utviklet SirkulærVerdiAvtalen©. Dette er en gjensidig avtale laget for og med kunden. Den er en løsning som bygger videre på vår sirkulærøkonomiske drivkraft.
Gjennom denne avtalen bekjempes overbestillinger, matsvinn og ikke minst salg av dårlig kvalitet til forbruker. Våre kunder belønnes for treffsikkerhet på bestillingene, og ikke på størrelsen på bestillingen. Skulle kunden mot formodning bomme på sin prognose, kan de likevel være trygge på at ingen ressurser går tapt da SirkulærVerdiAvtalen© sikrer ombruk.
Medlemmer i SirkulærVerdiAvtalen© kan blant annet velge mellom fastpris eller sesongpris på typiske varer som tradisjonelt svinger mye i pris grunnet sesongen, været eller tilbud og etterspørsel.
Ved eventuelle overbestillinger vil vi ta varene tilbake i vår biogenerator og gjenbruke ressursen mens kunden krediteres. Ikke bare reduseres matsvinnet og den økonomiske risikoen, men også kostnader og tidsbruk til avfallshåndtering forsvinner.
Dette er sirkulær bioøkonomi i praksis!
Copyright © 2024 Hydromagic Farms - Med enerett.
Vi bruker informasjonskapsler til å analysere nettstedstrafikk og til å optimalisere nettstedsopplevelsen din. Ved å godta vår bruk av informasjonskapsler, vil dataene dine bli samlet med alle andre brukerdata.